41 Tada će reći i onima što mu stoje s lijeve strane: idite od mene prokleti u oganj vječni pripravljeni đavolu i anđelima njegovijem.
Kopirano
Komentari
41-46

One koji su s leve strane šalje u oganj pripremljen za đavola. Pošto su demoni nemilosrdni i prema nama se ponašaju surovo i neprijateljski, razumljivo je da istom kaznom budu kažnjeni i oni koji su jednomisleni s njima i koji bivaju prokleti zbog svojih vlasti-tih dela. Vi...
Više
diš da Bog nije pripremio oganj za ljude, niti je stvorio pakao za nas, već za đavola, ali mi sami sebe činimo vinovnicima pakla. Zadrhti, dakle, o čoveče, i razumi iz ovoga da ovi ljudi nisu kažnjeni zbog bluda, otimačine ili nekog drugog zlog dela, već zato što nisu činili dobro. Zaista, ako dobro razmisliš, grabljivac je onaj koji ima mnogo, a ne daje milostinju, čak iako javno nikome ne čini nepravdu. Sve što on poseduje preko svojih potreba oteo je od onih koji su u oskudici i koji ništa od njega nisu primili. Da je s njima podelio svoje imanje, oni ne bi ni oskudevali. Ali, pošto je on svoje blago zaključao i prisvojio za sebe, oni su se našli u siromaštvu. Zato je nemilostiv čovek lopov i čini nepravdu svima onima kojima je mogao pomoći, a nije pomogao. Stoga će on i njemu slični otići u večnu muku bez kraja, a pravednici u večni život. Kao što svetitelji obitavaju u beskonačnoj radosti, tako će nepravedni naslediti večno mučenje, iako Origen praznoslovi da će paklenim mukama doći kraj i da grešnici neće biti večno mučeni, te da će doći vreme kada će i oni ući u obitališta pravednih, očišćeni paklenim mukama. Origenovo učenje je ovde jasno opovrgnuto kada Gospod govori o „večnoj muci“, koja nema kraja, i kada pravednike upoređuje sa ovcama, a nepravedne s jaradima. Kao što jare nikada ne može postati ovca, tako se ni grešnik (posle Suda) nikada ne može očistiti i postati pravednik. „Krajnja tama“ (koja se spominje u prethodnoj priči o talantima) sasvim je daleko od svetlosti Božje, što mučenje čini još težim. Postoji i drugi razlog koji bi mogao da se spomene: grešnik je još u ovome životu u tami, pošto je otpao od „Sunca Pravde“, ali kako postoji nada za obraćenja, to još nije „krajnja tama“. Međutim, kada umre i kada se ispitaju zla dela koja je počinio, tada ga obuzima „krajnja tama“.

Tada više nema nade za obraćenje i grešnik ostaje potpuno lišen Božjih blaga. Dok je još u ovome životu, čovek donekle uživa dobra Božja, mislim na veštastveno blago, i veruje da je na neki način sluga Božji i da obitava u ovom stvorenom svetu kao u domu Božjem, hranjen i pomagan Bogom. Ali, onda će potpuno biti odsečen od Boga, i neće imati nikakvog udela u Njegovim dobrima. To je ta tama koja se naziva „krajnjom“, u poređenju sa ovdašnjom tamom koja nije „krajnja“, pošto grešnik još nije potpuno odsečen od Boga. Zato i ti beži od nemilostivosti i čini milostinju, ne samo telesno već nadasve duhovno. Nahrani Hrista koji je „gladan“ našeg spasenja. Ako nahraniš i napojiš onoga koji je gladan i žedan duhovnog učenja, nahranio si i napojio samog Hrista, jer u svakom hrišćaninu živi Hristos i njegova vera se hrani i jača učenjem. Ako ugledaš nekoga ko se kao stranac otuđio od nebeske otadžbine, uzmi ga sa sobom. Dok ti budeš uzlazio na nebesa, povedi i njega sa sobom da se ne bi propovedajući drugima sam pokazao neiskušan. Ako neko zbaci sa sebe odeću netruležnosti koju je dobio na krštenju, i ostane nag, odeni ga, a raslabljenom u veri pomozi, kako kaže Pavle. Posećuj onoga koji je zatvoren u mračnoj „tamnici“ ovoga tela i savetom tvojim obasjaj ga kao svetlošću. Upražnjavaj, dakle, ovih šest vrsta ljubavi, telesno i nadasve duševno, jer budući da smo sastavljeni od duše i tela, to oboje mogu da učestvuju u ovim delima ljubavi.
Sv. Teofilakt Ohridski
Sv. Teofilakt Ohridski
(1050 - 1107)
Svako zlo je, dakle, njihov izum, a tako i nečiste strasti. Premda im je dopušteno da iskuašvaju čoveka, oni nemaju moć da nekoga na nešto primoraju; jer na nama je da li ćemo to iskušenje prihvatiti ili ne. Zbot toga je za đavola i za njegove demone, kao i za sve one koji ga slede,ripravlj...
Više
en neugasivi oganj i večni pakao
Sv. Jovan Damaskin
Sv. Jovan Damaskin
(675 - 749)
Analiza
Pretraga