12 Potom siđe u Kapernaum, on i mati njegova, i braća njegova, i učenici njegovi, i ondje stajaše ne mnogo dana.
Kopirano
Komentari
12-16

Hram? – Dom Božji: dom Božji: „dom Oca Moga“, izjavljuje Gospod Isus. U domu Božjem žive deca Božja, porodica Božja; oni – „domaći Bogu“ (Ef. 2,19). Živeći trgovci, sa svima svojim „volovima“, „ovcama“, „golubovima“, tezgama, novcima, oni dom Bo...
Više
ji pretvaraju u dom trgovački. A to – u dom hajdučki. Za sve njih krotki Gospod Isus ima samo bič.

Ni za koga, samo za njih. „Izgna sve iz hrama“ (st. 15), menjačima prosu novce i stolove ispretura“ (st. 15). Sigurno, nikada Gospod nije bio gnevniji iego ovom prilikom. „Jagnje Božje“ se razgaevilo.

Takav gnjev je iajstrašniji, jer najopravdaniji. Da se jagnje izazove na gnjev, i to „Jagnje Božje“, treba učiniti izuzetno bogomrsko delo. A takva su dela i po sredi. „Dom Božji“ je time Božji što u njemu živi Bog i Njegovi domaći; a domaći opšte sa Ocem: molitvom, ljubavlju, verom, smernošću, krotošću, poslušnošću.

A trgovci u domu Božjem sve to zamenjuju svojim hajdučkim srebroljubljem, samoljubljem, slastoljubljem, blatoljubljem. Zato za te niske dušegubne strasti Gospod ima bič.

U duhovnom smislu: duša je – hram Božji, dom Božji. Ne živi li se u njoj molitvom, verom, ljubavlju, smirenošću, gle, ona se pretvara u dom trgovački u kome strast strasti prodaje i predaje čoveka, i greh grehu, i smrt smrti, i đavo đavolu
Sv. Justin Ćelijski
Sv. Justin Ćelijski
(1894 - 1979)
Analiza
Pretraga