21 A da i vi znate kako sam ja i šta radim, sve će vam kazati Tihik, ljubazni brat i vjerni sluga u Gospodu,
Kopirano
Komentari
21-22

Hristovo Evanđelje je svo s neba, ali zato što je svo na zemlji u ovaploćenom Bogu Logosu, u Njegovoj ličnosti Bogočovečanskoj, u Njegovom životu Bogočovečanskom, u Njegovom krštenju Bogočovečanskom, u Njegovom preobraženju i stradanju i vaskrsenju, u Njegovim delim...
Više
a Bogočovečanskim, u Njegovoj nauci Bogočovečanskoj, ono se i propoveda ljudima preko ljudi. Bog je i sišao u čoveka, i živeo u telu, da bi pokazao ljudima kako se živi Bogom u telu i kako je telo i dato ljudima radi toga da u njemu žive Bogom, na božanski, na bogočovečanski način. Takav život, sav život imaju na prvom mestu sveti apostoli. Oni su ne drugo nego „poslanici“, poslani Gospodom Hristom među ljude, da im sobom i na sebi pokažu taj novi život u Bogu, taj večni život u telu ljudskom, to nebo na zemlji.

Divan primer takvog života, i božanske propovedi Evanđelja Spasova takvim životom jeste i „verni služitelj u Gospodu! Tihik, „ljubljeni brat“ svesvetog apostola Pavla. Sve je u svetih apostola i njihovih služitelja, kao i svih pravih hrišćana – „u Gospodu“: i duša, i srce, i um, i savest, i život, i dela, i misli, i reči; jednom rečju: sve, sve, sve. A to znači: u njih nema mesta za đavola, za njegovo zlo, za njegove grehe, i za njegovo carovanje nad njima preko slasti i strasti. Sve božansko, sve bogočovečansko živi i vlada u njima, zato oni i jesu živa nebeska uteha za srca ljudska, izmučena zemaljskim patnjama i borbama sa duhovima zla ispod neba.

Sveti Zlatoust blagovesti: Apostol je samo spomenuo da je u okovima; a ostalo o njemu ostavlja Tihiku da im on ispriča. Sve što se odnosi na dogmate i učenje on im je izložio u svojoj Poslanici, a što se tiče samih vesti, to on prepušta donosiocu Poslanice. Stoga je i dodao: „da i vi znate“, tojest da se i vi upoznate „kako sam ja“. Ovim je i pokazao svoju ljubav prema njima, i dao im prilike da i oni ispolje svoju ljubav prema njemu.

Tihik, pošto je „ljubljeni brat“, on zna sve o svetom apostolu; a kao „veran“, on neće lagati. On je i „služitelj u Gospodu“, tojest služi radi Boga i u božanskim stvarima – ἐ τοῖς θείοις, a ne radi nečeg svetovnog i u nečem zemaljskom – ἐν τινι τῶν γηῒνων; pritom je brat u Gospodu, tojest duhovni brat
Sv. Justin Ćelijski
Sv. Justin Ćelijski
(1894 - 1979)
Analiza
Pretraga