Šta su natprirodni fenomeni i jesu li čuda moguća?

Od kako postoji čovjek, odnosno od prvih tragova čovjeka za koje znamo pa sve do današnjeg dana, imamo dokumentovano milione čuda širom svijeta i milione čudesnih događaja za koje ne znamo, jer nikada nisu ovjekovječeni. Niko ozbiljan ne može odbiti činjenicu da natprirodni fenomeni čine sastavni dio naše istorije. Samim tim, veoma je neosnovano reći da i događaji za koje bismo rekli da su čuda – ne postoje. Zato, mišljenja mogu biti podijeljena jedino oko objašnjenja tih događaja.

Naturalizam i natprirodni fenomeni

Najveći dio ateista su i naturalisti. Vjeruju da su zakoni prirode sve što postoji. Samim tim, ništa što se kosi sa prirodom i što iskače iz tih okvira, ne može postojati. Međutim, naturalizam ima jednak teret dokazivanja. Ako fenomeni izvan prirodnih zakona nisu mogući, kako naturalizam to može dokazati?
Argument da to znamo na osnovu iskustva prethodnih događaja u ovom slučaju ne pije vodu. Jer imamo takve događaje.

Da li su natprirodni fenomeni u kontradikciji sa naukom?

Ateisti, ili bar tzv. novoateisti, vole da svojataju nauku. Kao da je nauka nešto samo njihovo, nešto suprotstavljeno vjeri. A šta nam nauka može pomoći ovdje. Kakvu pomoć od nauke ovdje očekujemo? Nauka se zapravo ne bavi natprirodnim, već isključivo prirodnim. Nauka samim tim ne može ispitati nešto naptirodno, pa ga ni opovrgnuti. To je jednostavno van domena nauke.

Naravno, ovo ne znači da ne želimo naučni pristup. Ako se nešto dogodilo samo jednom i to više ne možemo ponoviti, mi to ne možemo demonstrirati, niti izvući bilo kakve zakonitosti. Ne možemo ga promatrati i donijeti bilo kakav zaključak ili sud. Za takav fenomen, bilo bi sasvim opravdano odbaciti ga i više se njime ne baviti. Međutim, čuda na koja mislimo ovdje su upravo ova koja imaju više nezavisih potvrda, kao i ona čuda koja su bila stavljena pod “mikroskop” i koja možemo analizirati i ispitivati.

Druge argumente za postojanje Boga vidi na strani: Argumenti za postojanje Boga.

Bilo bi nam drago da čujemo tvoje mišljenje o ovom tekstu. Slobodno ostavi komentar ispod, ili nam pošalji svoje mišljenje na [email protected].

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *