Šta je Biblija?

Online Biblija na srpskom jeziku

Biblija ili Sveto Pismo je sveta hrišćanska knjiga, odnosno kolekcija knjiga. Knjige napisane do Isusa Hrista objedinjene su pod nazivom Stari zavjet. Knjige Starog zavjeta govore o stvaranju svijeta, Božijem savezu sa Izrailjcima i njihovoj istoriji, a završava proročkim knjigama o dolasku Mesije (Isusa).

Knjige napisane poslije Isusa Hrista nazivaju se Novi zavjet. On se sastoji od četiri jevanđelja koja govore o životu i misiji Isusa na Zemlji, zatim istorije rane Crkve i poslanicâ apostolâ prvim crkvama, a završava se knjigom Otkrovenja u kojoj je opisana eshatološka budućnost svijeta.

Šta znači riječ Biblija?

Riječ Biblija dolazi od grčkog βιβλία što znači knjige. Izraz je izveden od riječi βιβλίον koja izvorno znači papir što je kasnije postao termin za knjigu. Prvi koji je upotrebio izraz Biblija za knjige Starog i Novog zavjeta, bio je Jovan Zlatousti.

Kako je nastala Biblija?

Postoji nekoliko desetina autora knjiga Biblije. Najstarija knjiga je napisana prije oko 3500 godina, dok je poslednje napisana knjiga nastala krajem prvog vijeka. Tokom ovog vremena nastajali su i mnogi drugi spisi, pa je Crkva imala zadatak da razdvoji autentične i nadahnute spise od drugih. To je pitanje nastanka kanona Biblije.

Različite hrišćanske denominacije prihvataju različite kanone. Tako protestanti prihvataju kraći kanon od 66 knjiga, dok Pravoslavna i Katolička crkva prihvataju proširene kanone koji uključuju i neke drugokanonske knjige Starog zavjeta, odnosno apokrife kako se ove knjige nazivaju kod protestanata. Sve denominacije prihvataju jednak broj novozavjetnih knjiga – njih 27.

Kanon Novog zavjeta je ustanovljen od strane Crkvenih otaca u prvim vjekovima hrišćanstva. To su učinili na osnovu više kriterijuma. Primjera radi, knjige su morale biti napisane od strane apostola ili nekoga bilskog apostolima. Knjige su morale već cirkulisati u Crkvi, što je bio znak prihvaćenosti ovih knjiga. I naravno, svi spisi koji su kanonizovani, morali su biti u skladu sa Jevanđeljem.

Postoji li više Biblijâ?

Kao što smo već rekli, Biblija je kolekcija većeg broja knjiga, a poslednja od njih napisana je na kraju prvog vijeka. Isključivo te knjige čine Bibliju i ne postoji Biblija koja sadrži neke druge.

Međutim, postoje različiti kanoni i različiti prevodi. Kanon, prosto rečeno, označava spisak knjiga koje ulaze u sastav Biblije. Različite hrišćanske denominacije prihvataju različite kanone, iako razlike nisu velike. Takođe postoje različiti prevodi. Ovo nije neobično, s obzirom da prevođenje sa originalnog teksta, odnosno najranijih rukopisa koje imamo, nije jednostavan zadatak. Tako postoje lošiji i bolji prevodi.

Bilo je pokušaja kroz istoriju da se Biblija izmijeni, od strane raznih ideoloških pokreta i sekti.

Što se drugih religija tiče, hebrejska biblija obuhvata knjige Starog zavjeta. Muslimani vjeruju da je Bibliju objavio Bog, ali da ne postoji sačuvan originalni tekst, ni Starog ni Novog zavjeta.

Da li je Biblija mijenjana?

Ako uporedimo rukopise Biblije koje posjedujemo sa savremenim tekstom, možemo vidjeti da tekst nije doživio nikakve promjene tokom vremena.

Rukopisi nisu identični, ali se razlike svode na slovne i druge greške koje ne utiču na sama hrišćanska učenja. Pouzdanost Biblije svjedoče i nebiblijski autori. Tako kod Crkvenih otaca možemo naći citate čitavog Novog zavjeta. Opširnije o pouzdanosti Novog zavjeta, možete pročitati u članku Da li je Novi zavjet pouzdan.

Biblija online

Bibliju je moguće čitati u okviru našeg sajta, na strani Biblija.

Online Biblija na srpskom jeziku

U pitanju je prevod Daničić – Karadžić. Aplikacija je pregledna, sadrži jednostavnu navigaciju i sadrži pretragu za lako nalaženje stihova.
U planu je dodavanje deutorokaonskih knjiga.

Tumačenje Biblije

Poteškoća sa kojom se svi oni koji čitaju Bibliju susreću, jeste tumačenje i pravilno razumijevanje Biblije. Iako je svako može čitati, Bibliju nije moguće samostalno tumačiti, već isključivo u svijetlu Crkve i hrišćanskih učenja. Mnogi Crkveni oci i teolozi pisali su opširne komentare na tekst Biblije i za ispravno razumijevanje neophodno je čitati njihova tumačenja.

Bilo bi nam drago da čujemo tvoje mišljenje o ovom tekstu. Slobodno ostavi komentar ispod, ili nam pošalji svoje mišljenje na [email protected].

Komentari

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *